Издвајамо

 

У Спомен подручју Доња Градина, 5. маја 2019. је пред око 5000 посјетилаца обиљежен Дан сjећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац. На овој манифестацији су присуствовали и ученици првих разреда наше школе.

 

На гробном пољу Тополе вијенце су положили преживјели логораши и бројне делегације.

 

Патријарх српски Иринеј служио је на гробном пољу Храстови у Спомен-подручју Доња Градина парастос српским жртвама убијеним у усташком концентрационом логору Јасеновац, након чега су главни рабин јеврејске заједнице у Србији Исак Асиел и члан Свјетског парламента Рома Драгољуб Ацковић прочитали молитве на јеврејском и ромском језику за своје страдале сународнике.

 

Након вјерског дијела присутнима су се обратили др Гидеон Грајф израелски историчар, Ана Брнабић предсједник Владе Републике Србије, председавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и Жељка Цвијановић предсједник Републике Српске. Историја ће памтити да је Јасеновац био најмонстроузнији логор на свијету, а НДХ једина држава на свијету која је имала логоре за дјецу - истакла је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић у Спомен подручју Доња Градина на централној манифестацији поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина у концентрационом логору Јасеновац

 

На гробном пољу Тополе у Спомен-подручју Доња Градина положени су вијенци за више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

 

Вијенце су положили предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске Радован Вишковић и Србије Ана Брнабић, предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, министри у владама Српске и Србије, представници локалних заједница из Републике Српске, потомци жртава јасеновачког система логора, представници дипломатског кора и међународних организација.