Издвајамо

7. маја у оквиру пројекта „Градишка - град дрвета“ ЈУ Техничка школа је добила изузетно виједну компјутеризовану алатну ЦНЦ машину за израду дијелова по мјери. Ова машина ће бити искориштена у настави у дрвнопрерађивачкој струци како би ученици, након завршеног школовања, у будућности унаприједили пословање дрвопрерађивачких компанија у БиХ. Вриједност испоручене опреме је већа од 158.000 КМ, а пројекат „Градишка – град дрвета“ финансијски подржавају Европска унија и Влада СР Нјемачке у оквиру пројекта ЕУ4Бизнис у БиХ (EU4Business u BiH).

Приликом примопредаје машине градоначелник Града Зоран Аџић изјавио је да је „Велика ствар када средњошколац понесе практично знање када оде на високошколску установу да се образује даље. С поносом могу рећи да је ова машина можда прва производна машина  у школама у Републици Српској и Босни и Херцеговини. Наш циљ је да Техничка школа Градишка буде лидер, не само у теоријском него, и у практичном образовању. На овај начин ђаци могу да осјете шта значи производња“ Вриједност пројекта „Градишка – град дрвета“ је већа од 700.000 КМ, од чега је Европска унија осигурала бесповратна средстава од око 550.000 КМ. Руководилац пројекта је град Градишка, а партнери су ЈУ „Техничка школа“ Градишка и  предузеће „БОР“ д.о.о. Градишка.

„Техничка школа у Градишци изузетно значајну донацију. У питању је 3-осна ЦНЦ глодалица која се користи у дрвној индустрији а на њој ће наши ђаци имати прилике да усвоје нова знања и овладају новим технологијама. Техничка школа је иницирала увођење новог занимања у образовни систем Републике Српске, а то је техничар за обраду дрвета ЦНЦ које омогућава ученицима да савладају нове технологије у производњи дрвета. Крајњи циљ овог пројекта нам је да учествујемо у изради и моделирању нових производа у сарадњи са привредним субјектима“, изјавио је Владо Томић, директор ЈУ „Техничка школа“ Градишка.

ЕУ4Бизнис (EU4Business) је пројекат Европске уније, који ради јачања економије БиХ подстиче развој циљаних сектора. Пројекат је вриједан 16,1 милиона еура, а заједнички га финансирају Европска унија (15 милиона еура) и Влада СР Нјемачке (1,1 милиона еура). Пројекат заједно проводе организације ГИЗ, ИЛО и УНДП, од априла 2018. године до марта 2022. године. ЕУ4Бизнис је дио Програма локалне самоуправе и економског развоја у БиХ који подржава Влада СР Нјемачке.