Издвајамо

У Техничкој школи је протеклих дана (14-18. 9. 2021) одржана обука за рад на 3Д скенеру, тачније стручно предавање „3Д скенирање производа и реверзибилни инжињеринг.“ Предавање је одржао Зоран Репајић, дипл. Инж. маш.

3Д скенер је уређај који анализира стварне предмете, прикупља податке о њиховом облику, и боји. Сакупљени подаци се могу користити за конструкцију дигиталних, тродимензионалних модела, који имају широку примјену. У конкретном случају 3Д скенер се може користити у металској, дрвној или некој другој индустрији за скенирање готових производа и затим радити технички цртежи њихових конструкција. 3Д модели имају широку примјену у производњи.

Обуку за рад на 3Д скенеру из наше школе су прошли професори Младен Кнежевић, Александар Рапаић и Драган Крсмановић. Поред њих обуку су завршили и ученици који похађају струку у обради дрвета јер су на обуци стицана теоријска и практична знања примјењива у индустрији намјештаја. На обуци су савладали процес који подразумијева постављање и припрему предмета за 3Д скенирање, обраду података добијених 3Д скенером, те израду ЦАД модела поступком реверзибилниг инжењеринга на основу „mesh“ модела скенираног предмета.

Обука је изведена у оквиру пројекта „Градишка-град дрвета“ (Gradiska the City of Wood). Мора се истакнути да је вриједност цијелог пројекта већа од 700.000 КМ те да је већи дио средстава од 550.000 КМ обезбиједила Европска унија кроз EU4Biznis пројекат (EU4Business) као бесповратна средства. Пројекат суфинансира, поред Европске уније, и Савезна Република Њемачка, такође кроз УЕ4Бизнис пројекат.

Водећи остваривалац и реализатор пројекта је Град Градишка. Партнери Граду су: ЈУ „Техничка школа“ Градишка и „БОР“ д. о. о.. Градишка.

Прјекат заједнички проводе организације ГиЗ, УНДП и ИЛО у оквиру Стратегије локалног развоја - Програма за локалну самоуправу и економски развој у Босни и Херцеговини Савезног министарства за економску сарадњу и развој Савезне Републике Њемачке (БМЗ).