Издвајамо

4. 10. 2021. Министарство просвјете и културе Републике Српске је организовало конференцију под називом Квалитетна практична настава – пут до бржег запослења.

Конференција је имала двије теме: „Квалитетна практична настава – пут до бржег запослења" и „Регионални савјети за образовање у Републици Српској – од иницијативе до реализације", о којима се дискутовало у оквиру два панела.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић оцијенила је тему конференције изузетно важном, као формирање савјетодавних локалних организација у које ће бити укључени и представници привреде и средњих школа.

Министар просвјете Наталија Тривић је подсјетила да је Министарство просвјете и културе и Влада РС, у складу са Програмом економске политике, успоставило механизам ученичке праксе код послодаваца те да је прије двије године успјешно реализована плаћена ученичка пракса у 100 компанија, прије него што је ступила на снагу ванредна ситуација изазвана појавом вируса корона и у том правцу наставља се и даље.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске Саша Тривић најавио je оснивање регионалних савјета за образовање који ће допринијети и бољој уписној политици, промоцији дефицитарних занимања, али и бољој сарадњи између привреде и школа.

Директор Техничке школе Градишка Владо Томић jeдaн je oд пeт дирeктoрa кojи су пoтписaли угoвoрe са компаниjaмa у којимa ће ученици њихoвих шкoлa похађати практични дио наставе.

Указао је на добар примјер школе на чијем је челу и квалитет практичне наставе какаву су, у сарадњи са локалном привредом и релевантним институцијам, обезбиједили ученицима код послодаваца, а захваљујући, како је рекао, локалном привредном савјету и локалном савјету за образовање и запошљавање који су велика помоћ при креирању уписне политике.

Увођењем нових занимања - техничар ЦНЦ технологија и техничар за обраду дрвета - далеко већи број одличних ученика уписује наше школе и на тај начин се ставра база да добијемо квалитетну радну снагу, тј. потенцијално добре студенте", истакао је Томић, напоменувши да слиједи њихова иницијатива за увођење још два нова - техничар за роботику и цнц оператор.