Апликација Дигитални фармер побједила на Мтел Ап такмичењу

Апликација Дигитални фармер побједила на Мтел Ап такмичењу

Ученик четвртог разреда Кенан Махмутагић је израдио апликацију Дигитални фармер које је проглашена за најбољу у Босни и Херцеговини. Кенану је ово већ четврто учешће на овом такмичењу, а ово је најбољи постигнути резултат до сада. Апликација заиста може запосленима у пољопривредном сектору пуно помоћи, од праћења развоја биљака, преко контроле биометеоролшких услова, квалиете земљишта до проналажења и избора неопходне пољопривредне механизације. Кенанов рад је усмјеравао и пратио његов ментор професор Младен Видовић, дипломирани инжињер електротехнике.

Данас је одржан завршни дио такмичења који се одвијао онлајн у Тимс апликацији. Сваки учесник је имао 5 минута да представи апликацију. Жири су чинила три члана, а у коментарисању и оцјењивању апликација учествовали су учесници из све три земље. Босна и Херцеговина, Србија и Црна Гора. Бира се најбоља апликација на нивоу сваке државе. Кенаново представљање апликације је побрало све позитивне коментаре уз опаску да такав млади стручњак може бити одмах запослен у некој од ИТ компанија.

Кенанов успјех није случајан. То је раезултат, у првом реду, његовог интересовања и рада, али и чињенице да је Кенан ученик школе која је годинама посвећена раду, тражењу начина да се посвети ученицима, која има добру уписну политику и која настоји да занимањима за које образује ученике прати потребе тржишта рада, и развој технологије.