Награде на манифестацији Дани ћирилице у Баваништу

Награде на манифестацији Дани ћирилице у Баваништу

Манифестација Дани ћирилице покренута је давне 2002. годинe са жељом да допринесе очувању српске културне традиције, језика, писма, пјесме и игре, старих заната, обичаја и православне вјере. Окосница Сабора је конкурс за најбољи литерарни рад, најљепши калиграфски рад, иницијал, вез, илустрацију и израду лутке у народној ношњи. Тема конкурса мијењала се из године у годину: Вера, Нада и Љубав, Срб, Милосрђе, Доброта, Колевка, Част, Брат, Мостови, Будимо људи, Светиња, Завичај!
На Конкурсу који је Министарство просвете Републике Србије уврстило у Програм Републичких смотри, до сада је учествовало око 30.000 ученика из више од око 500 основних и средњих школа из Србије, Републике Српске, Хрватске, Црне Горе, Македоније, Румуније, Мађарске, Грчке, Албаније, Аустрије, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Шведске, Финске, Кине, Аустралије, Новог Зеланда, Јужне Африке, Америке, Канаде и Руске Федерације.
Дани ћирилице одвијају се под покровитељством Министарства просвете Републике Србије, Министарства културе и Општине Ковин.

Наши ученици традиционално учествују на конкурсу Дани ћирилице. На овогодишњи, 23. конкурс „Дани ћирилице Баваниште“ чија је тема била ЗАВИЧАЈ стигло је 4.127 радова:

  • литерарних 504,
  • илустрација 447,
  • иницијала и калиграфских преписа 2.914,
  • везених радова 147 и
  • лутака 115.

Након неколико година са поносом можемо рећи да имамо побједнике. У категорији калиграфија за средње школе (дјаспора)  побједничко мјесто је заузео рад Дејане Шкорић, а вицешампион је Николина Јаковљевић и њен калиграфски текст.  Ученице је припремала Мира Чекић, професор српског језика и кљижевности. Честитамо им. Желимо да наставе низати успјехе у раду и освајти вриједне награде.

Такође,рад Драгане Цвијић је похваљен на 11.  данима Николе Тесле у Новом Саду.