Ученици даровали крв

Ученици даровали крв

25. априла пунољетни матуранти су по први пут даровали крв на одјељењу трансфузије крви у нашој болници. Иначе, сваког полугодишта ученици који су напунили 18 година буду позвани да учествују у акцији добровољног даривања крви. Наравно, примјер су им професори који редовно дају крв као што је Предраг Васић, професор физичког васпитања.

Добровољно давање крви је изузетно значајно за све нас, јер никада не знамо када се можемо наћи у ситуацији да је нама, или неком блиском члану наше породице нопходна крв у лијечњу или спашавању живота. Подаци говоре да све службе трансфузије крви у свијету имају смањенен залихе крви током љета и током зимског распуста као и у вријеме великих празника. Тада је мањи одзив добровољних давалаца, а потребе веће.  

У нашем становништву најзаступљенија је крвна група А позитивна, а најмање је људи који имају АБ негативну крвну групу. Да додамо и то да добровољни даваоци могу бити сви старији од 18 година, а млађи од 65 година, који су здрави и не примају никакве терапије.